Aurinko paistaa selkäsi takaa. Vastaleikatun ruohon tuoksu sekoittuu ruudin kitkerään, mutta rauhoittavaan hajuun - tiedät ja tunnet olevasi oikeassa paikassa. Kuulet nimesi kutsuttavan ja takanasi olevat ihmiset hiljentyvät jännittämään puolestasi. Maailmasi pienenee, olet omassa kuplassasi. Hengityksesi suhisee tasaisesti, sydämesi pumppaa voimakkaasti saaden veren kohisemaan korvissasi. Adrenaliini saa sormenpääsi kihelmöimään, kun etsit jaloillesi oikeat paikat, ja valmistelet asentosi, kuten niin monesti aiemminkin täydellistä suoritusta metsästäessäsi.

Nyt sitä tarvitaan. Kuulet etäisen huudon. Katselijat kohdistavat katseensa sinuun. Nyt on se hetki. Näkökentässäsi on vain viisi viivaa. Viivat muuttuvat mustiksi täpliksi. Mielesi on tyhjä. Maailma hiljenee. Keskityt vain viiteen täplään. Äärimmäistä kehon- ja mielenhallintaa vaativa suoritus alkaa. Nostat kätesi. Sinun on saatava se silmäsi ja ensimmäisen täplän väliin virheettömästi linjaan. Neljästä sekunnista on kulunut jo puolitoista. Kierrät kehoasi, säilytät virheettömän linjan, sormesi toimii juuri oikealla hetkellä. Lopulta täplät katoavat, muuttuvat jälleen viivoiksi ja kätesi laskee. Äänet palaavat. Katsojat taputtavat. Viimeiseen mahdollisuuteen viety kilpailu on ohi.

Olet Suomen mestari.MIKSI AMMUNTA?

logo
Urheiluammunta on haastava, mutta hauska harrastus. Harrastamalla urheiluammuntaa voit parantaa keskittymiskykyäsi, kehonhallintaasi ja tasapainoasi Se antaa sinulle valmiudet pitkäjänteiseen tavoitteelliseen toimintaan sekä työkaluja rauhoittumiseen ja tarkkaan työskentelyyn.
Urheiluammunnan haasteellisuus tekee lajista elämyksellisen. Ammunnassa voit kehittyä hyvinkin nopeasti. Saatat jäädä siihen monien muiden tavoin terveellisesti "koukkuun" - huomaat, että haluat jatkuvasti parantaa taitojasi. Ammunta on omien kykyjen, taitojen sekä suoritukseen keskittymisen harjoittamista.
logo
logo
Urheiluammunta sopii kaikille sukupuoleen, ikään tai ruumiinominaisuuksiin katsomatta. Voit valita lajisi laajasta kirjosta. Sinun on hyvä aloittaa harrastus ilmakiväärillä ja -pistoolilla. Kun osaat ampua ilma-aseilla, sinun on helppo oppia ampumaan myös haulikolla ja ruutiaseilla. Ampumaurheilusta löytyy sinulle useita eri lajivaihtoehtoja ja erilaisia aseita, joilla voit harjoitella ja kilpailla.
Urheiluammuntaa voit harrastaa sekä ilman tavotteita että kilpatasolla. Sinulle löytyy varmasti ikääsi sopiva ikäluokka: niitä on aina alle 14-vuotiaista yli 75-vuotiaisiin sekä yleisessä että naisten sarjassa. Kilpailut ovatkin lajin suola: kaikista hauskimmat muistot ja mieleenpainuvimmat kokemukset syntyvät yhteisillä kisareissuilla ympäri Suomea ja maailmaa.
logo
logo
Turvallisuus on tärkeä asia ampumaurheilussa ja turvalliseen aseiden käsittelyyn sekä käyttäytymiseen on ampumaradoilla kiinnitettävä erityistä huomiota. Ampumakoulussa sinulle opetetaan alusta alkaen suhtautumaan oikein sekä aseisiin että ampumaurheiluun.


OLYMPIAJAOSTON LAJIT

PISTOOLILAJIT
Olympiapistooli


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden miesten finaali

Yllä oleva kertomus kuvaa olympiapistoolin SM-finaalin viimeisiä hetkiä. Olympiapistooli onkin pistoolilajeista vauhdikkain ja toiminnallisin. Lajia ammutaan 25 metrin etäisyydeltä .22 LR-kaliiperisella puoliautomaattipistoolilla. Kilpailu käsittää kaksi 30 laukauksen "puolikasta", jotka kansainvälisissä kisoissa ammutaan peräkkäisinä päivinä. Kummassakin puolikkaassa ammutaan kaksi kahdeksan, kuuden ja neljän sekunnin sarjaa viiteen rinnakkaiseen tauluun, yksi laukaus kuhunkin.

Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kuusi parasta. Siinä ammutaan ensin neljä neljän sekunnin sarjaa, jonka jälkeen vähiten pisteitä saanut tippuu pois. Tästä eteenpäin huonoin tippuu aina sarjan päätteeksi pois. Yhteensä ammutaan kahdeksan neljän sekunnin sarjaa, paitsi tasatuloksen sattuessa uusitaan niin, että ampujat ampuvat 4 sekunnin sarjoja, kunnes ero syntyy. Voittaja on se kahdesta jäljelle jääneestä ampujasta, jolla on enemmän finaalipisteitä. Lajia ammutaan sekä miesten että naisten sarjassa ikäluokissa M, M50, Y60-75, M20, M18, N, N20 ja N50

Ilmapistooli


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden naisten finaali

Ilmapistooli on klassinen ampumalaji. Ampuminen tapahtuu 10 metrin etäisyydeltä 4,5 mm -kaliiperisella jousi-, hiilidioksidi- tai paineilmatoimisella kertalaukeavalla pistoolilla. Miehet ampuvat 60 laukausta, ampuma-aika 1 h 45 min; naiset 40 laukausta, ampuma-aika 1 h 15 min.

Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta, ja siinä ammutaan yhteensä 20 laukausta. Ensin ammutaan kaksi kolmen laukauksen sarjaa - näiden jälkeen kahden laukauksen sarjoja, joiden päätteeksi vähiten pisteitä saanut tippuu kilpailusta. Viimeisessä sarjassa ampuu siis kaksi kilpailijaa ja voittaja on se, jolla on eniten pisteitä finaali päätteeksi. Finalistien mahdolliset tasatulokset ratkaistaan yksittäisin lisälaukauksin kunnes ero syntyy. Ilmapistoolia ammutaan kaikissa sarjoissa ja ikäluokissa.

50 m pistooli


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden miesten finaali

50 metrin pistooli on erittäin haastava pistoolilaji. .22-kaliiperisilla kertalaukauspistooleilla 50 metrin etäisyydeltä ammuttavassa lajissa ammutaan 60 kilpalaukausta 2 tunnin aikana. Kympin halkaisija on 50 mm.

Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta, ja pistelasku alkaa nollasta. Siinä ammutaan yhteensä 20 laukausta: kaksi kolmen laukauksen sarjaa, jossa sarjaa kohden on 150 sekuntia aikaa, jonka jälkeen yksittäislaukauksia, joihin on aikaa 50 sekuntia per laukaus. Voittaja on se, jolla on eniten pisteitä finaalin päätteeksi. Peruskilpailussa tasatulos ratkaistaan seuraavasti: ensimmäisenä ratkaisee sisäkymppien määrä ja sitten viimeisen kymmenen laukauksen sarjan korkein pistemäärä edeten kymmenen laukauksen sarjoissa alkua kohti, kunnes tasatulos on ratkennut. Jos sisäkymppien määrä ja sarjat ovat identtiset, ratkaisee kymppien, yhdeksikköjen kahdeksikkojen ja niin edelleen määrä. Kahdeksan parhaan eli finalistien sijoitukset ratkaistaan mahdollisten tasatulosten jälkeen yksittäisin lisälaukauksin, kunnes ero syntyy. Sarjat ja ikäluokat: M, M50, Y60-75, M20, M18, N ja N50.

25 m pistooli


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden finaali

25 metrin pistooli on kaksiosainen laji. Lajia ammutaan 25 metrin etäisyydeltä .22 LR-kaliiperisella puoliautomaattipistoolilla. Ensin ammutaan 30 laukausta niin sanottu tarkkuusosa (kuusi viiden laukauksen sarjaa). Kuhunkin sarjaan on aikaa viisi minuuttia. Toisen osan nimi on pikaosa ja kansainvälisissä kisoissa se suoritetaan useimmiten tarkkuusosan jälkeisenä päivänä. Pikaosassa ammutaan myös kuusi viiden laukauksen sarjaa. Pikaosassa ammutaan viiden laukauksen sarjoja ja taulu on näkyvissä kolmen sekunnin ajan kutakin laukausta kohti ja sitten piilossa seitsemän sekuntia.

Loppukilpailu järjestetään vain naisten kilpailuissa, ja siihen pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta. Siinä ammutaan ensin neljä viiden laukauksen pikasarjaa, joissa saa pisteen, kun osuu 10,2 pisteen rajan sisäpuolelle. Näiden jälkeen puolet tippuu kilpailusta ja puolet siirtyvät ampumaan pareittain pronssi- ja kultamitaliotteluja. Niissä ammutaan viiden laukauksen pikaosan sarjoja. Ampuja, joka saa enemmän osumia sarjassa, saa 2 pistettä. Mikäli tulee tasapeli, molemmat saavat pisteen. Sarjoja ammutaan, kunnes jompikumpi parista saavuttaa 7 pistettä. Finalistien mahdolliset tasatulokset ratkaistaan lisäsarjoilla. Lajia ammutaan ikäluokissa N, N50, N20, N18, N16, M, M20, M18, M16.


KANSALLISET JA EI-OLYMPIALAJIT

Ilmaolympiapistooli

Ilmaolympiapistooli on olympiapistoolin kaltainen laji, jota ammutaan 10 metrin etäisyydeltä viidesti laukeavalla paineilma- tai hiilidioksidipistoolilla. Kilpailu käsittää olympiapistoolin tavoin kaksi 30 laukauksen "puolikasta". Kummassakin puolikkaassa ammutaan kaksi kymmenen, kahdeksan ja kuuden sekunnin sarjaa viiteen rinnakkaiseen tauluun, yksi laukaus kuhunkin. Ilmaolympiapistoolia ammutaan kaikissa ikäsarjoissa, yleensä talvikaudella olympiapistoolin painottuessa kesäkauteen.

Kansallinen olympiapistooli

Kansallista olympiapistoolia ammutaan vain kotimaassa. Sitä ammutaan, kuten olympiapistoolia, mutta ampuma-ajat ovat kymmenen, kahdeksan ja kuusi sekuntia, eli samat kuin ilmaolympiapistoolissa. Aseena voidaan käyttää puoliautomaattisia 22 short tai .22 LR- kaliiperisia pistooleja, joissa niin sanotut pantakahvat ja suujarrut (rekyyliä vaimentavat osat piipun suulla) ovat sallittuja. Lajissa ei kuitenkaan järjestetä alueiden tai Suomen mestaruuskilpailuita eikä kirjata ennätyksiä. Lajia ammutaan kaikissa sarjoissa ja ikäluokissa.

Kansallinen pienoispistooli

Kansallista pienoispistoolia ammutaan kuten naisten 25 m pistoolia, mutta löyhemmin aserajoituksin kaikissa yleisen sarjan ikäluokissa.

Isopistooli

Isopistoolin kilpailuohjelma on samankaltainen kuin naisten urheilupistoolin. Lajia ammutaan 25 metrin etäisyydeltä pistoolilla tai revolverilla, jonka kaliiperi on 7,62 - 9,65 mm. Kilpailu toteutetaan kuten naisten 25 m pistooli, mutta sitä harrastetaan vain yleisen sarjan ikäsarjoissa.

Vakiopistooli

Vakiopistooli on 25 metrin etäisyydeltä ammuttava hyvin haastava laji. Asevaatimukset ovat samat kuin naisten 25 m pistoolissa. Kilpailussa ammutaan 4 viiden laukauksen sarjaa taulujen ollessa näkyvissä 150 sekuntia eli kaksi ja puoli minuuttia. Tämän jälkeen ammutaan vastaavasti neljä sarjaa taulujen ollessa näkyvissä 20 sekuntia ja lopuksi vastaavasti neljä sarjaa taulujen ollessa näkyvissä vain 10 sekunnin ajan. Vakiopistoolia ammutaan kaikissa ikäsarjoissa.

KIVÄÄRILAJIT
10 m ilmakivääri


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden miesten finaali

10 metrin ilmakivääri on olympialaji, jota ammutaan puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärillä. Aseen kaliiperi on enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella. Miehet ja pojat ampuvat kilpailuissa 60 laukausta, ampuma-aika 1 h 15 min. Naiset ja tytöt ampuvat 40 laukausta, ampuma-aika 50 min. Ennen kilpailun alkamista urheilijoilla on valmistautumis- ja koelaukausaikaa 15 min. Pisteet lasketaan kymmenesosan tarkkuudella. Yksittäisen laukauksen suurin mahdollinen arvo on 10,9.

Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta. Urheilijat aloittavat finaalin nollatuloksesta, eli peruskilpailun tulos ei vaikuta enää finaaliin. Finaalit koostuvat kahdesta kolmen kilpalaukauksen sarjasta, kummankin ampuma-aika on 150 sekuntia Tätä seuraa neljätoista yksittäistä kilpalaukausta, joiden ampuma-aika on 50 sekuntia laukausta kohden. Alimman kokonaistuloksen ampunut urheilija karsiutuu kahdeksannen laukauksen jälkeen, ja tätä jatkuu aina kahden laukauksen jälkeen kunnes kulta- ja hopeamitali on ratkennut. Yhteensä ammutaan kaksikymmentä finaalilaukausta. Finaalissa pisteet lasketaan kymmenesosan tarkkuudella. SAL:n alaisissa kilpailuissa on käytössä eri ikäkausisarjat ja niihin sovelletut laukausmäärät.

50 m kiväärilajit


Vuoden 2014 MM-kilpailuiden naisten kolmiasentokilpailun finaali

50 metrin kiväärissä on kaksi kilpailulajia - makuukilpailu ja kolmiasentoinen kilpailu, jotka ammutaan .22 LR-kaliiperisella pienoiskiväärillä. Miehet ja pojat ampuvat kolmiasentoisen kilpailussa 3x40 laukausta, naiset ja tytöt 3x20 laukausta. Makuukilpailun laukausmäärä on 60, joka on sama kaikille. Kolmiasentoinen kilpailu on miehillä ja naisilla olympia-, MM- ja EM-laji. Makuuasentokilpailu on naisilla EM- ja MM-laji, mutta miehillä myös olympialaji. Kolmiasentoisessa kilpailussa ampuma-asentoja on kolme: polvi, makuu ja pysty. Polvi- ja makuuasento ammutaan hihnatuelta. Pystyasento ammutaan "vapaalta kädeltä" ja seisten ilman tukea. 60 laukauksen kilpailussa ampuma-asento on makuulta, joka ammutaan hihnatuelta. Miesten ja poikien 3 x 40 laukauksen kilpailussa ammutaan yhteensä 120 kilpalaukausta seuraavassa järjestyksessä: 40 ls polvelta, 40 ls makuulta ja 40 ls pystystä. Aikaa on yhteensä 2 h 45 min. Asentojen välillä ei ole taukoja. Naisten ja tyttöjen 3 x 20 laukauksen kilpailussa ammutaan yhteensä 60 kilpalaukausta seuraavassa järjestyksessä: 20 ls polvelta, 20 ls makuulta ja 20 ls pystystä. Aikaa on yhteensä 1 h 45 min. Asentojen välillä ei ole taukoja. 60 laukauksen makuukilpailussa ampuma-aika on 50 minuuttia kaikissa sarjoissa. 50 metrin kiväärilajien finaaleiden rakenteeseen voit tutustua tarkemmin SAL:n esittelysivuilla.

300 m kiväärilajit


Vuoden 2010 MM-kilpailuiden miesten makuuasentokilpailu

300 metrin kiväärilajeja ovat seuraavat: kolmiasentokilpailuja ovat 3x40 laukausta: miehet, 3 x 20 laukausta: naiset ja vakiokivääri 3 x 20 laukausta: miehet. 60 laukauksen kilpailu tapahtuu makuuasennosta, sarjoina miehet ja naiset. Aseiden kaliiperit eivät saa ylittää 8 mm. 300 m kiväärissä on aseen teknisiin ominaisuuksiin lähes samat säännöt kuin 50m kiväärissä, muun muassa laukaisuvastusta ei ole rajoitettu. Vakiokiväärissä on säätelyn mahdollisuutta rajoitetummin. Vakiokiväärin liipaisuvastus on oltava vähintään 1500 g. Miesten 3x40 laukauksen kilpailussa ammutaan yhteensä 120 kilpalaukausta seuraavassa järjestyksessä: 40 ls polvelta, 40 ls makuulta ja 40 ls pystystä. Aikaa on yhteensä 3 h. Asentojen välillä ei ole taukoja. Naisten 3x20 laukauksen kilpailussa ammutaan yhteensä 60 kilpalaukausta seuraavassa järjestyksessä: 20 ls polvelta, 20 ls makuulta ja 20 ls pystystä. Aikaa on yhteensä 2 h. Asentojen välillä ei ole taukoja. 60 laukauksen makuukilpailussa ampuma-aika on 1 h. 3x20 laukauksen vakiokiväärikilpailussa ammutaan yhteensä 60 kilpalaukausta seuraavassa järjestyksessä: 20 ls polvelta, 20 ls makuulta ja 20 ls pystystä. Aikaa on yhteensä 2 h. Asentojen välillä ei ole taukoja. Kaikissa 300 m lajeissa valmistautumis- ja koelaukausaikaa on 15 minuuttia ennen kilpailun alkua. Kaikissa 300 m lajeissa pisteet lasketaan kokonaisluvuilla. SAL:n alaisissa kilpailuissa on käytössä eri ikäkausisarjat ja niihin sovelletut laukausmäärät. 300 metrin kiväärilajit ovat MM- ja EM-kilpailujen kilpailuohjelmassa.

Lajikuvauksissa on käytetty pohjana Suomen ampumaurheiluliiton kuvauksia.

TOIMINTA - AMMUNTAJAOSTON LAJIT

Toiminta-ammuntajaoston tehtävänä on harjoitella ja edustaa seuraa IPSC:n lajeissa, kuten Practical ja Action Air, sekä harjoitella Sovellettua reserviläisammuntaa SRA:ta.

Alla Suomen ampumaurheiluliiton practical-jaoston kuvaus practical-ammunasta:

Practical-ammunta: Vauhdikas ja monipuolinen ampumaurheilulaji
Practical-ammunta on tällä hetkellä nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji maassamme. Laji eroaa useissa kohdin perinteisistä ampumaurheilulajeista. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa yleiskuva siitä, mitä practical-ammunta on.

Practical-kilpailu
Practical-kilpailu koostuu osuuksista, jotka testaavat ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Kilpailun järjestäjällä on vapaus suunnitella osuudet lajin sääntöjen ja turvallisuusmääräysten asettamissa puitteissa suunnitella. Ampumaosuuden sisältämän ampumatehtävän tulee kuitenkin aina olla sellainen, että ne testaavat kilpailijan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Jokainen kilpailija suorittaa osuuden omalla vuorollaan.

Practical-ammunnan periaatteisiin kuuluu suorituksen vapaamuotoisuus: kilpailijalla on osuuden ampumatehtävän ja turvallisuusmääräysten asettamissa rajoissa vapaus suorittaa osuus haluamallaan tavalla. Ampumatehtävät ovat käytännössä aina uusia: mitään vakioituja osuuksia ei practical-ammunnassa käytetä. Tämä onkin keskeinen osa lajin monipuolisuutta: samanlaisia osuuksia ei tarvitse toistaa ja harjoitella kyllästymiseen saakka.

Kilpailijat liikkuvat rata-alueella ryhmissä, joihin yleensä kuuluu 5-10 ampujaa. Ennen osuuden suorittamista ratatuomari kuvaa kilpailijoille osuuden sisältämän ampumatehtävän sekä osuuteen liittyvät turvamääräykset. Tämän ns. briefingin jälkeen kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua ampumaosuuteen ennen omaa suoritustaan.

Tuloslaskennan perusperiaatteet
Practical-ammunnassa kilpailijan tulos määräytyy osumapisteiden ja suoritukseen käytetyn ajan osamääränä: tämä ns. osumakerroin (hit factor) ilmaisee, kuinka monta osumapistettä kilpailija onnistui keskimäärin ampumaan sekuntia kohti. Mitä paremmat osumat tai lyhyempi suoritukseen käytetty aika, sitä parempi osumakerroin ja sitä kautta parempi suoritus. Kilpailun kokonaistulos määräytyy laskemalla osuuksien tulokset yhteen.

Kilpailuissa ammuttavat osuudet vaihtelevat mm. tehtävän pituuden sekä tarvittavien ampumatekniikoiden osalta. Nopeimmillaan osuuden suorittaminen saattaa tarkoittaa 6-8 laukauksen ampumista 2-3 sekunnissa; pisimmät ampumaosuudet vievät aikaa n. 30-40 sekuntia laukausmäärän ollessa jopa 32. Suorituksen aikana kilpailija tyypillisesti joutuu liikkumaan sekä ampumaan erilaisista ampuma-asennoista tai liikkeestä.

Suoritukseen käytettyyn aikaan perustuva suoritusten arviointi tekee practical-ammunnasta haastavan: hyvätkään osumat eivät riitä, mikäli suoritukseen kuluu paljon aikaa; vastaavasti nopeakaan suoritus ei tuota hyvää lopputulosta, mikäli osumat jäävät puuttumaan. Jokaisen kilpailijan onkin löydettävä omalle taitotasolleen sopiva suoritusnopeus. Kuulostaa helpolta, mutta juuri tässä piilee practical-ammunnan vaikeus ja samalla sen kiehtovuus.

Koska ampujan tulos määräytyy osumien lisäksi myös suoritukseen käytetyn ajan perusteella, käytetään practical-ammunnassa ajanottolaitteita, jotka antavat kilpailijalle aloitusmerkin ja rekisteröivät suoritukseen käytetyn ajan laukausäänten perusteella. Tällainen ajanottolaite kuuluu myös jokaisen practical-ampujan harjoitusvälineistöön: yleensä oma mielikuva suorituksen nopeudesta ja kellon paljastama totuus eivät vastaa toisiaan.

Practical-ammunnassa tauluina käytetään sekä virallisia pahvitauluja että kaatuvia metallitauluja. Lajin pistelaskujärjestelmä ei ole aivan yksinkertainen, eikä siihen paneuduta tässä artikkelissa tämän syvällisemmin.

Tiukat turvallisuusmääräykset
Lajin luonteesta johtuen turvallisuuteen kiinnitetään practical-ammunnassa erityistä huomiota. Pienikin turvallisuusmääräysten rikkominen johtaa hylkäämiseen koko kilpailusta: varoituksia ei lajissa tunneta. Jokainen practical-kilpailuun osallistuva henkilö, niin kilpailija kuin ratatuomarikin, on vastuussa omasta ja ympäristönsä turvallisuudesta.

Practical-ammunta on tiukkojen turvallisuusmääräysten ansiosta pystytty pitämään erittäin turvallisena lajina: vahinkoja ei ole sattunut ja loukkaantumisetkin ovat nilkan nyrjähdyksiä tai vauhdin huumassa hankittuja mustelmia.

Practical-ammunnan turvamääräykset ajetaan ampujille selkärankaan jo lajin peruskurssilla. Itse asiassa ilman lajin peruskurssiin sisältyvän testin suorittamista ei lajin harrastaminen ole edes mahdollista.

Monipuolinen ja haastava laji
Practical-ammunnan monipuolisuus ja vaativuus tekee siitä myös kiinnostavan: et voi koskaan olla kaikilla osa-alueilla niin hyvä, ettei sinulla olisi kehittymisen varaa. Vaikka et voisikaan ampua enää tarkemmin, voit aina harjoitella ampumaan nopeammin: ammunnan tarkkuuden ja nopeuden yhdistäminen aseen rekyylin hallintaan on ehkä kaikkein vaikein osa practical-ammuntaa.

Jokaisen practical-ammunnan harrastajan ja harrastajaksi aikovan kannattaakin pitää mielessään lajin perustajan Jeff Cooperin toteamus, jonka mukaan "aseen omistaminen ei tee sinusta vielä ampujaa, aivan kuten kitaran omistaminen ei tee sinusta muusikkoa."