Ampumamatka: 10 metriä.
Ase: puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärit. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.
Seurassamme voit harrastaa useita Suomen ampumaurheiluliiton mukaisia lajeja. Alta löydät lyhyet kuvaukset lajeista, joita seurassamme harrastetaan.
Voit tutusta lajeihin myös Suomen ampumaurheiluliiton sivuilla.
Ampumamatka: 10 metriä.
Ase: puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärit. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.
Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit tai muusta pehmeästä materiaalista tehdyt luodit, maksimi kaliiperi 4,5 mm.
Taulut: Kympin halkaisija 0,5 mm.
Ampuma-asento: Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.
(SM-tason kilpailu kaikille ikäsarjoille)
Ammutaan 10 m matkalta viidestilaukeavalla ilmapistoolilla. Ammunta jäljittelee 25 m olympiapistoolia, mutta hitaammista ilma-aseista johtuen ampuma-ajat ovat 10, 8 ja 6 sek. ja taulu on vastaavasti pienempi.
Ammutaan viiteen eri tauluun (yksi laukaus joka tauluun) viiden laukauksen sarjoittain kahdessa 30 ls:n osassa: 2 x 10, 2 x 8 ja 2 x 6 sekunnin sarjoja. Miehet ja M20-sarja ampuvat myös finaalin, joka ammutaan 25 m olympiapistoolin tyylisesti ampuma-ajan ollessa 6 sek.
Osumaan vaaditaan vähintään 9,74 sadasosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Lajin ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin Kotkassa 1990-luvun lopulla.
Practical-kilpailu koostuu osuuksista, jotka testaavat ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Kilpailun järjestäjällä on vapaus suunnitella osuudet lajin sääntöjen ja turvallisuusmääräysten asettamissa puitteissa suunnitella. Ampumaosuuden sisältämän ampumatehtävän tulee kuitenkin aina olla sellainen, että ne testaavat kilpailijan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Jokainen kilpailija suorittaa osuuden omalla vuorollaan.
Practical-ammunnan periaatteisiin kuuluu suorituksen vapaamuotoisuus: kilpailijalla on osuuden ampumatehtävän ja turvallisuusmääräysten asettamissa rajoissa vapaus suorittaa osuus haluamallaan tavalla. Ampumatehtävät ovat käytännössä aina uusia: mitään vakioituja osuuksia ei practical-ammunnassa käytetä. Tämä onkin keskeinen osa lajin monipuolisuutta: samanlaisia osuuksia ei tarvitse toistaa ja harjoitella kyllästymiseen saakka.
Kilpailijat liikkuvat rata-alueella ryhmissä, joihin yleensä kuuluu 5-10 ampujaa. Ennen osuuden suorittamista ratatuomari kuvaa kilpailijoille osuuden sisältämän ampumatehtävän sekä osuuteen liittyvät turvamääräykset. Tämän ns. briefingin jälkeen kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua ampumaosuuteen ennen omaa suoritustaan.
Lue lisää Practicalista sivun lopussa.
Action air on practicalin vauhdikkain ja helpoimmin aloitettavissa oleva muoto. Action airia ammutaan 6 mm itselataavilla kaasutoimisilla airsoft-pistooleilla – pääasiassa sisätiloihin rakennetuilla radoilla.
Laji on osa IPSC:n lajiperhettä ja siinä noudatetaan samoja sääntöjä kuin ruutiaseilla ammuttavissa lajeissa, mutta airsoft-pistoolit ovat lupavapaita ja soveltuvat siksi erinomaisesti lajia aloittaville.
Kattavan varustepaketin action airiin saa hankittua muutaman sadan euron investoinnilla, joten laji on myös halvin tapa aloittaa ampumaurheilu.
Nuorille se tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä ja kokeneemmillekin practical-harrastajille se toimii edullisena ja tehokkaana talviharjoittelumuotona.
View this post on Instagram
300 metrin kiväärilajit:
– 300m kivääri 3×40 laukausta: miehet
– 300m kivääri 60 laukausta makuu: miehet ja naiset
– 300m kivääri 3×20 laukausta: naiset
– 300m vakiokivääri 3×20 laukausta: miehet.
Katso SAL sivu 300m vakiokivääri.
300 metrin kiväärilajit ovat MM- ja EM- ja EC-kilpailujen kilpailuohjelmassa. 300m kivääriä on perinteisesti pidetty kivääriammunnan ”kuninkuuslajina”, vaikka laji ei enää kuulukaan olympiaohjelmaan.
Ampumamatka: 300 metriä.
Ampuma-asento: Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.
50m kiväärissä on kaksi kilpailulajia: makuukilpailu ja kolmiasentoinen kilpailu. Miehet, naiset, pojat ja tytöt ampuvat kolmiasentoisen kilpailussa 3×40 laukausta. Makuukilpailun laukausmäärä on 60, joka on sama kaikille.
Kolmiasentoinen kilpailu on miehillä ja naisilla olympia-, MM- ja EM-laji. Makuuasentokilpailu on EM- ja MM-laji.
Ampumamatka: 50 metriä.
Ase: Pienoiskivääri, jonka paino ei saa ylittää 8 kg.
Patruunat: Reunasytytteinen Long Rifle -patruuna, joka on tehty lyijystä tai samanlaisesta muusta pehmeästä materiaalista. Kaliiperi on .22 LR. eli 5,6 millimetriä.
Taulut: Pienoiskivääritaulussa kympin halkaisija on 10,4 mm.
Ampuma-asento:
– Kolmiasentoisessa kilpailussa ampuma-asentoja on kolme: polvi, makuu ja pysty. Polvi- ja makuuasento ammutaan hihnatuelta. Pystyasento ammutaan ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.
– 60 laukauksen kilpailussa ampuma-asento on makuulta, joka ammutaan hihnatuelta.
Toiminnallinen ammunta on tällä hetkellä maan nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji. Laji eroaa useissa kohdin perinteisistä ampumaurheilulajeista. Se koostuu erilaisista ampumatehtävistä, jotka ampuja ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman suurella pistemäärällä ja välttäen virheitä.
Usein ampumaohjelma vaatii jonkin verran liikkumista ja kaikkia maaleja ei välttämättä pysty ampumaan helposta ampuma-asennosta. Tuloksen ratkaisee ammuttujen pisteiden ja käytetyn ajan suhde, eli ampuja pyrkii sekä tarkkuuteen että nopeuteen. Maksimilaukausmäärää ei ole, joten jos tuli hutikuti, niin uutta kuulaa vain perään. Ylimääräisistä laukauksista ei rankaista ja lipasta saa vaihtaa aina kun kokee aiheelliseksi. Kello kuitenkin käy koko ajan. Jotta vahingoilta vältyttäisiin, practicalin turvallisuussäännöt ovat tiukat ja ampujan on läpäistävä turvallisen ampujan kurssi ennen lajin aloittamista.
Action Air on practicalin vauhdikkain ja helpoimmin aloitettavissa oleva muoto. Action airia ammutaan 6 mm itselataavilla kaasutoimisilla airsoft-pistooleilla – pääasiassa sisätiloihin rakennetuilla radoilla. Laji on osa IPSC:n lajiperhettä ja siinä noudatetaan samoja sääntöjä kuin ruutiaseilla ammuttavissa lajeissa, mutta airsoft-pistoolit ovat lupavapaita ja soveltuvat siksi erinomaisesti lajia aloittaville.
Action Airissa on mahdollista kilpailla jopa MM-tasolla; edellisissä Action Airin MM-kilpailuihin nähtiin yhdeksän suomalaisampujaa, joista kolme edustaa tänä päivänä Tampereen Urheiluampujia.
Kattavan varustepaketin Action Airiin saa hankittua muutaman sadan euron investoinnilla, joten laji on myös halvin tapa aloittaa ampumaurheilu. Nuorille se tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä ja kokeneemmillekin practical-harrastajille se toimii edullisena ja tehokkaana talviharjoittelumuotona.
Action Airin lisäksi practicalin perheeseen kuuluu useita ruutiaseilla ammuttavia lajeja, mm pistooli, kivääri, haulikko, pistoolikarbiini ja pienoiskivääri. Suomalaiset ovat niittäneet kansainvälistä menestystä erityisesti pitkillä aseilla ammuttavissa lajeissa, kuten haulikossa ja kiväärissä.